Archiwum 26 sierpnia 2005


sie 26 2005 smrgåsbordet - szwedzki stol :-D
Komentarze: 1

Inglad Sill - sledz w marynacie. przyrzadzany czesto wg rodzinnej, tradycyjnej receptury.

 

Dillpotatis - mlode ziemniaki gotowane z koperkiem. koperek to rowniez podstawowy skladnik wielu szwedzkich sosow i dan rybnych.

 

Smultron - poziomki to w Szwecji jeden z najbardziej lubianych deserow.

 

Snaps albo Brannvin - szwedzka wodka, wodka typu aquavit. ma ona wiele odmian (np. Skåne, Renat). nie zamawia sir jej przy barze, tylko przy stoliku, bo Szwedzi pija ja tylko do jedzenia. czeswto pojawia sie na stole przy specjalych okazjach.

 

Kaffe - Szwedzi regularnie pija bardzo duzo dobrej, mocnej kawy. herbate pije sie w tym kraju rzadko.

 

l - czyli piwo. w Szwecji podzielone jest na 3 klasy: klass 1 ma niewiele wspolnego ze znanym nam piwem. Lttol to piwo klasy II o niskiej zawartosci alkoholu (do 3,5%), ktore mozna kupic w sklepie spozywczym, Starkl - piwo klasy III to piwo o normalnej zawartosci alkoholu. mozemy je zamowic w restauracji lub kupic w sklepie monopolowym (Systembolaget)

 

Systembolaget - to ogolnoszwedzka siec sklepow monopolowych. monopol na sprzedaz alkoholu i jego wysokie ceny to pozostalosc z czasow, gdy panstwo prowadzilo walke z alkoholizmem. planujac zakupy w Systembolaget nalezy pamietac ,ze w soboty jet on zamkniety!!! a w piatek po poludnu oblegany.

 

Hjortron - to tzw. maliny morozki - szwedzki przysmak. rosna na polnocy kraju na bagnach i moczarach , wiec trudno je zdobyc. wygladaja jak zolte maliny i maja wyjatkowy smak.

 

Krftskiva - w drugi czwartek sierpnia zaczyna sie sezon na raki, ktory trwa do poczatku wrzesnia. Szwedzi siadaja wtedy na werandach i tarasach swoich domow, by rozpoczac nocna biesiade zwiana Kraftskiva. jedza wtedy raki gotowane z koperkiem, ktore jedza czesto na zimno, pija piwo i aquavit.

 

Surstrmming - raki nie wystepuja na polnocy, woiec mieszkancy Norrlandii maja wlasnie swieto kulinarne. jedza wtedy surstrmming, czyli specjalnie marynowanego sledzia, o bardzo intensywnym - i dla niektorych - przykrym zapachem. zdania na temat tego przysmaku za podzielone, ma on zarowno swoich przeciwnikow jak i entuzjastow, ale niezaleznie od upodoban kulinarnych nie zaleca sie spozywania w ten sposob marynowanego sledzia w pomioeszczeniach zamknietych :-)

 

Ålagille - pod koniec sierpnia zaczyna sie sezon na wegorze. wegorz przyrzadzany jest na wiele sposobow i zawsze serwowany z aquavitem.

 

Dopp i Grytan - czyli doslownie ,,maczanie w kotle,, cala rodzina macza kawalki chleba w wywarze z szynki. dawniej byl to posilek ludzi biednych, dzis stal sie tradycynjum posilkiem swiatecznym.

 

Lutfisk - to suszony sztokfisz, namaczany w lugu (lug to stezona zasada - przyp. autora :-) i wodzie, a potem gotowany.

 

Julskina - szynka bozonarodzeniowa zawsze zajmuje homorowe miejsce na swiatecznym stole - julbordet. gotowana jest w calosci, w domu.

 

Risgrynsgrt - ryzowa papka przyrzadzana na smietanie, podawana z mlekiem i cynamonem.

lasse : :